Osnovne informacije

Adresa:
ZRHB
Kralja Tomislava 105
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Tajništvo
063-425 894
zrhbmostar@gmail.com

Prijavite se za polaganje
radio amaterske klase
:
063-356 780
radioamaterizrhb@hotmail.com

DMR svjetska mreža

Uvjeti na opsegu


Etika i procedure rada za radio amatere

Udisanje novog života starim žicama

Ova antena u obliku dijamanta smještena je na vrhu brda iznad grada Buje u Istri, Hrvatskoj. Korištena je za prijenos srednjovalnog signala Radio Zagreba slušateljima na istarskom poluotoku. Sa dolaskom FM radija demontiran je 10KW (AM) odašiljač, a stara žičana antena je ostala.

Danas, nakon desetljeća mirovanja, ova četiri komada žice postavljenih na oko 37 metara visokog stupa sada nosi signale sasvim druge vrste. Uz pomoć OiV-a (vodećeg hrvatskog pružatelja usluga emitiranja i digitalnih mreža), RemoteHamRadio.com i brojnih lokalnih strastvenih radioamatera, prva Europska daljinski upravljana radio-amaterska postaja za mlade ja puštena u rad. Ovo je nova „tehnička revolucija!“ (game changer); radio-amaterska stanica, daljinski upravljana preko interneta, potpuno besplatno dostupna za licencirane mlade radio-amatere do 25 godina starosti.
U svijetu brzih instant poruka preko Skype-a, WhatsApp-a i Instagram-a mnogi se mogu pitati, postoji li POTREBA za radio-amaterizam?
Pa, isto pitanje možete postaviti i sve većem broju planinara i jedriličara koji uživaju u svom hobiju „po starom“ (uz poneki tehnološki novitet), unatoč dolasku terenskih vozila i motornih brodova.
Današnje radio-amaterske stanice mogu slati signale širom svijeta pomoću žičane antene koristeći istu količinu električne potrošnje kao i obična žarulja. Ta jednostavnost je često iskra koja potiče i privlači nove znatiželjnike u ovaj fascinantni hobi.
Prednost daljinski dostupne radio-amaterske postaje zahvaljujući tehnologiji Oblak (Cloud) koju je razvio „RemoteHamRadio“ je da joj bilo koji licencirani operator radio-amater može pristupiti bilo kada (24×7).
U vremenu u kojem gradovi rastu, a vrtovi postaju sve manji, ovaj pristup „time-share“ (podjele vremena korištenja) je najodgovorniji i najodrživiji odgovor za pružanje stvarnog iskustva i užitka brojnim radio-amaterskim entuzijastima, bez obzira na fizičku udaljenost od postaje.
Tehnologija u Oblak-u (Cloud) preko „RemoteHamRadio“ omogućuje pristup s bilo kojeg uređaja s preglednikom. Studenti izvan kuće mogu i dalje uživati u hobiju iz studentskog doma, vlaka ili sa autobusne stanice!
S druge strane Atlantika imamo povratne informacije od šesnaestogodišnjaka Brennan (pozivne oznake K6BFL):
„Nova radio-amaterska postaja za mlade pruža mi potpuno drugačiji pogled na radio-amaterizam. Nevjerojatno je moći raditi iz Europe a sjediti u Sjedinjenim Američkim Državama. Uspio sam kontaktirati ljude širom svijeta s kojima inače nikada ne bih mogao razgovarati. Stvarno mi je otvorila oči za drugu vrstu radio-amaterizma. Moja kućna radijska postaja radi prema SAD-u i prema zapadu, međutim bilo je problema razgovarati s bilo kime u Europi ili Aziji. S novom radijskom postajom u Hrvatskoj mogu razgovarati s mnogim svojim stranim prijateljima (s pristojnom jačinom signala) i mogu prikupiti i odraditi mnogo novih zemalja koje iz mog doma u Koloradu ne bi bilo moguće. Hvala vam!“
Karlo, star 16 godina (pozivne oznake 9A3RKS), kada su ga pitali za prve dojmove, piše:
„Hvala vam! Želio bih pohvaliti vaš zajednički rad na stavljanju postaje „Online“ preko mreže. To je prekrasna prilika za razvoj radio-amaterizma među mladima u Hrvatskoj! Čast mi je biti dijelom ovakvog projekta. Ideju ću prenijeti na druge mlade radio-amatere koji nam se žele pridružiti.“
Mladi! Ovdje ispunite jednostavnu prijavu:
i krenite U ETER, danas.
Oni koji nemaju licencu, jednostavno potražite u Google-u „Kako postati radio-amater – operator“. Za više informacija o klubovima u vašem području.
Američke licence također su dostupne svima koji imaju poštansku adresu (ne prebivalište) u SAD-u, a ispiti se svakodnevno izvode na mreži. Za više informacija provjerite:
Sretno, „vidimo“ se U ETERU!
73
Richard, 9A1TT

Arhiva

Vijesti po kategorijama

Pravilnik

Sponzor